sobota 14. března 2009

Ovoce a zelenina v prosinci

Sezónní kalendář

Polníček

Zelené listy polníčku jsou důležitým zdrojem vitamínů v tomto ročním období. Dodávají zvláště hodně vitamínu C pro posílení obranyschopnosti organismu.

Zimní jablka

Když je venku pořádně chladno, nastává čas pečených jablek- nejlépe se k tomu hodí kyselejší druhy. Můžeme je posypat skořicí, ozdobit mandlemi a brusinkovým želé.
Karambola

Je zajímavou ozdobou desertů a nápojů. Po rozkrojení má tvar hvězdice. Dužina karamboly je sladkokyselá. V teplé kuchyni vhodně doplní masové medailonky či ryby.

Fíky
Běžně je známe spíše sušené, proč ale neochutnat čerstvé? Dobře vyzrálé patří mezi skutečné lahůdky - lze je podávat místo desertu.

Červená cibule

Má mírně kořenitou chuť a je méně ostrá, než cibule světlá. Výborně se hodí do salátů. Není moc vhodná ke skladování a tak jí hned po koupi rychle spotřebujte.

Bílé zelí

Už naše babičky věděly, že v zelí se skrývá spousta síly a potřebných látek pro zdraví. Syrové i kysané obsahuje hodně vitamínu C. Jemně nakrouhané je lehce stravitelné.

Pomeranče

Každý den bychom měli začít sklenkou džusu z čerstvě vymačkaných pomerančů, dávají hodně draslíku, vápníku a fosforu, posilují imunitu a aktivují látkovou výměnu.

Lískové oříšky

V některých zemích přetrval zvyk z Antiky- podávat je na závěr večírku ve sklence sladkého vína. Mletými oříšky se dají zahustit i omáčky k masu, zejména k drůbeži a rybě.


Rajčatový koktejl


Pro 2 osoby si připravíme:
500 ml rajčatové šťávy, 2 žloutky, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci worcesterské omáčky, mletý bílý pepř, sůl, dvě malá rajčata, 1 menší cibuli, celerovou a cibulkovou nať na ozdobení.
330 kcal
Postup:

Rajčatovou šťávu vyšleháme se žloutky, citronovou šťávou a worcesterskou omáčkou, podle chuti osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, rajčata na čtvrtky. Obojí rozdělíme do vysokých sklenic a zalijeme rajčatovou šťávou. Podáváme s kostkami ledu a ozdobíme celerovou a cibulkovou natí.


Žádné komentáře:

Okomentovat