500 ml mléka, sůl, 4 vejce, 350g polohrubé mouky, olej, máslo se špetkou mleté pálivé papriky.
Na náplň:
250g mraženého špenátu, 1 pórek, 2 naťové cibulky, 200g kuřecího masa, 50g másla, 2 stroužky česneku, mletý pepř.
1 kousek asi 285 kcal
Postup:
V misce rozkvedláme mléko, vejce a špetku soli, pak za stálého míchání postupně přidáváme mouku, až vznikne hladké polotuhé těsto. Pánev předem zahřejeme, lehce vymažeme olejem a sběračkou rozlijeme část těsta po celé pánvi. Obrátíme a dopečeme. Takto postupně připravíme 8 placek. Špenát zatím necháme povolit. Cibulky a pórek očistíme a najemno nařežeme. Maso rozkrájíme na drobno. Na másle orestujeme cibulky a pórek, vložíme maso a krátce opečeme. Přidáme špenát, utřený česnek, pepř a sůl. Za stálého míchání směs krátce podusíme. Doprostřed placek dáme vždy kopeček připravené kuřecí směsi, zabalíme do uzlíku a převážeme lýkem. Měšce rozložíme na plech, potřeme je rozpuštěným máslem s pálivou paprikou a krátce zapékáme nbo grilujeme. Servírujeme teplé.
Plněné brambory
Pro 4 osoby:
8 velkých brambor uvařených ve slupce, 1 cuketa, 1 lilek, 400g rajčat ( konzerva), stroužek česneku, 1 lžička provensálských bylinek, sůl, pepř, 100g eidamu, 16 černých oliv
300 kcal
Postup:
Brambory podélně rozpůlíme a vnitřek vydlabeme. Cuketu a lilek omyjeme, očistíme a pokrájíme na drobné kostičky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a smícháme s cuketou a lilkem. Troubu předehřejeme na 200°C. Česnek oloupeme a prolisujeme na zeleninu. Okořeníme provensálskými bylinkami a podle chuti osolíme a opepříme. Sýr najemno nastrouháme. Poloviny brambor naskládáme do zapékací misky a naplníme zeleninovou směsí. Posypeme sýrem a ozdobíme olivami. Formu zasuneme do trouby a zapékáme asi 20 minut. Můžeme ozdobit čerstvými bylinkami
Brambory s rybím filé po španělsku
Pro 4 osoby:
800g filé z tresky, 4 lžíce citronové šťávy, 800g nových brambor uvařených ve slupce, 2 červené papriky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky sladké hořčice, sůl, 2 cibule, pepř, 2 vejce, 8 lžic suchého bílého vína, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce černých oliv, 8 dílků citronu, petrželka na ozdobu
450 kcal
Postup:
Filé omyjeme a osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Brambory oloupeme. Papriky zbavené semínek nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme brambory, asi 5 minut opékáme a vložíme pokrájenou papriku. Rybí filé potřeme hořčicí, nakrájíme na kousky velikosti soust, osolíme a opepříme.Dáme na druhou pánev a dusíme pod poklicí 5 minut na mírném ohni. Poté přisypeme k zelenině. Vejce rozšleháme s vínem, solí, pepřem a mletou paprikou a nalijeme na pánev se směsí , přikryté necháme asi 4 minuty tuhnout. Přidáme olivy. Podáváme ozdobené citronem a petrželkou
Žádné komentáře:
Okomentovat