úterý 31. března 2009

8x receptíky se zeleninkou

Krůtí prsa se zeleninou

Pro 4 osoby:
400g krůtích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, špetka sladké mleté papriky, 600g mražené zeleniny, 400ml slepičího vývaru, 200g zakysané smetany, 2 lžíce posekaných bylinek podle chuti.
350 kcal

Postup:

Krůtí prsa omyjeme, dobře osušíme a pokrájíme na menší kostky. V pánvi rozehřejeme olej a kostky masa na něm opečeme ze všech stran, poté je osolíme, opepříme a lehce poprášíme paprikou. Vložíme nerozmrazenou zeleninovou směs a opékáme další 2 minuty. Přilijeme slepičí vývar a vše podusíme přikryté asi 6 minut. Zakysanou smetanu promícháme s bylinkami -nejlépe s pažitkou a petrželkou, podle chuti přisolíme a opepříme. Krůtí maso se zeleninou rozdělíme na talíře a podáváme s brambory a s ochucenou smetanou.

Míchaná zelenina s rýží

Pro 4 osoby:
200g mrkve, ředkve, rajčat, celeru, čínského zelí, pórku, květáku, 50g margarínu, 500ml zeleninového vývaru z kostky, 120g směsi rýže dlouhozrnné a divoké, sůl, pepř
270 kcal

Postup:

Zeleninu omyjeme a očistíme, případně oloupeme. Mrkev nakrájíme na tenké plátky, ředkev, celer, rajčata na kostky. Čínské zelí nakrouháme na nudličky, pórek nakrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžice. Margarín rozehřejeme v kastrolu a zeleninu na něm osmahneme. Potom osmahnutou zeleninu zalijeme vývarem, uvedeme do varu a přisypeme oba druhy rýže, přikryjeme a na mírném ohni 20 minut povaříme, zeleninu s rýží podle chuti osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře.
Papriky s rajčatovou náplní

Pro 4 osoby:
1 červená, zelená a žlutá paprika, 150g veky, 750g rajčat, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce lístků tymiánu, 4 vejce, sůl, pepř
320 kcal

Postup:


Papriky rozpůlíme a vyřízneme semeníky, veku najemno nastrouháme a opražíme nasucho. Rajčata, až na dva kusy, posekáme na kostky. Cibuli a česnek najemno posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme 2/3 rajčatových kostek a tymián. Vejce rozšleháme a vmícháme do nich 2/3 opražené veky a zalijeme rajčata na pánvi. Osolíme a opepříme. Zbylá rajčata protřeme sítem. Pyré osolíme, opepříme a dáme na dno zapékací mísy. Papriky naplníme rajčaty s vejci a narovnáme je také do formy. Zbylá dvě rajčata nakrájíme na plátky, kterými obložíme náplň paprik, posypeme zbytkem opražené veky. Pečeme v troubě asi 30 minut, při 200°C

Krůtí ragů s paprikami

Pro 4 osoby:
1 cibule, 1 červená, žlutá a zelená paprika, 600g krůtích prsou, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 100ml bílého vína, 200 ml smetany, mletá sladká paprika, 4 lžíce lístků majoránky
320 kcal

Postup:


Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semeníky a nakrájíme na kousky. Krůtí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a na másle opečeme ze všech stran, hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple. Cibuli a papriky osmahneme na vypečeném tuku a zalijeme bílým vínem, přilijeme smetanu a dusíme na mírném ohni asi 8 minut. Kostky masa vložíme do omáčky a necháme prohřát, pokrm osolíme a opepříme a posypeme mletou paprikou. Před podáváním ještě posypeme lístky majoránky, jako přílohu můžeme podávat sypkou dlouhozrnnou rýži.

Květák se sýrovým krémem
Pro 4 osoby:
3 stroužky česneku, 1 malý květák (asi 750g), 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 100 ml zeleninového vývaru z kostky, 300g rajčat, 1 svazek bazalky, 100g strouhaného ementálu, 100 ml smetany 12%
250 kcal

Postup:


Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, květák očistíme a rozebereme na růžice. Plátky česneku opečeme na oleji, přidáme květák, osolíme a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a přiklopené dusíme asi 5 minut. Rajčata nakrájíme na dílky a přidáme je ke květáku, dusíme dalších pět minut a občas zamícháme. Přidáme omytou a na nudličky nakrájenou bazalku, osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře. Ementál rozmixujeme se smetanou, až vznikne hustý krém, vypichujeme z něho malé knedlíčky a pokládáme je na zeleninu. Pokud chceme připravit ještě méně kalorickou variantu, použijeme zakysanou smetanu.

Zapečený květák s rajčatovou omáčkou

Pro 4 osoby:
1 květák-750g, 2 lžíce másla, 1 plátek toastového chleba, 50g strouhaného parmazánu, citronová kůra, 400g rajčat, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička kopru, sůl, pepř
220 kcal

Postup:


Květák očistíme a rozdělíme na růžice. Vložíme je na pařák a přikryté vaříme v páře asi 5 minut. Zapékací formu vymažeme 1/2 lžící másla a narovnáme do ní růžice květáku. Troubu předehřejeme na 200°C. Toastový chleba najemno rozdrobíme a promícháme ho s parmazánem a citronovou kůrou, směsí květák posypeme, poklademe ho vločkami másla z jedné lžíce. Zapékáme v troubě asi 12 minut.

Na omáčku uvaříme rajčata a propasírujeme je přez síto, svaříme je na hustou omáčku (asi 10 minut), okořeníme tymiánem, solí a pepřem a vmícháme 1/2 lžíce másla a kopr. Květák podáváme přelitý omáčkou z rajčat. ( Pro urychlení práce můžeme místo toastového chleba použít strouhanku a místo čerstvých rajčat, rajčata z konzervy)


Zeleninový koláč s květákem
Na 12 kousků:
400g hladké mouky, 1 bal. sušeného droždí, sůl, 125 ml mléka, 100g másla, 4 vejce, 1 svazek mrkve, 1 malý květák-500g, 1 žlutá a 1 zelená paprika, 80g piniových oříšků, 150g zakysané smetany, 125 ml smetany ke šlehání 12%, 100g čerstvě nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř
320 kcal

Postup:


Z mouky, rozdrobeného droždí, 2 lžiček soli, mléka, másla a dvou vajec připravíme těsto a necháme ho 30 minut odpočinout. Růžice květáku vaříme 5 minut v osolené vodě. Vyjmeme je a ve vodě vaříme 3 až 4 minuty nudličky mrkve. Scedíme a necháme okapat. Papriky omyjeme a nakrájíme je na kostičky. Piniové oříšky nasucho opražíme. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto prohněteme a vyložíme jím vymazanou formu (průměr asi 32cm), poklademe zeleninou a piniemi, zalijeme směsí zakysané smetany a smetany se dvěma vejci a s parmazánem. Pečeme asi 40 minut.

Pečená zelenina s bylinkovým tvarohem


Pro 4 osoby:
500g brambor vařených ve slupce, 1 lilek, 1 cuketa, 250g květáku, 250g brokolice, 1 červená a zelená paprika, 2 rajčata, 1 cibule, sůl, 3 lžíce olivového oleje, pepř, 250g tvarohu, 100g zakysané smetany, 3 lžíce směsi pažitky a petrželky
400 kcal
Postup:

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, zeleninu očistíme a omyjeme. Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, květák a brokolici rozdělíme na růžice, papriky nakrájíme nudličky, rajčata na osminky. Cibuli oloupeme a rozkrojíme na 8 dílků. Květák a brokolici vaříme asi 3 minuty v osolené vodě, potom je vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Zeleninu opečeme ze všech stran na olivovém oleji, osolíme, opepříme a udržujeme v teple. Tvaroh rozmícháme se smetanou a utřeme do krému, vmícháme bylinky, osolíme a opepříme. Zeleninu podáváme s bylinkovým tvarohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat