úterý 31. března 2009

6x zeleninka a masíčko, 1x houbičky

Zelné závitky se zeleninou a sýrem

Pro 4 osoby:
1 tvrdá houska, 100 ml mléka, 8 velkých listů bílého zelí, sůl, pepř, 1 červená paprika, 200g zelených fazolových lusků, 2 šalotky, 150g čerstvého sýra, 2 lžičky sekaného tymiánu, 1 vejce, 2 lžíce másla, 250 ml bílého vína, 1 bobkový list, 1/2 lžičky celého pepře, 2 lžičky kmínu
270 kcal

Postup:


Housku namočíme do horkého mléka. Zelí povaříme 3 minuty v osolené vodě, žebra listů poté seřízneme. Papriku a lusky omyjeme, osušíme a nadrobno nakrájíme. Šalotky oloupeme a posekáme najemno, jednu z nich promícháme s tymiánem sýrem, vejcem, houskou, paprikou a lusky, náplň rozdělíme na zelné listy, které svineme a ovážeme nití. Troubu předehřejeme na 200°C, závitky opečeme na 1 lžíci másla, podlijeme vínem a vodou. Přidáme celý pepř a bobkový list a pečeme v troubě 30 minut. Závitky poté vyjmeme a šťávu propasírujeme. Druhou šalotku opečeme na zbylé lžíci másla, přidáme kmín, propasírovanou šťávu, povaříme, přisolíme a opepříme. Podáváme s opečenými brambory.

Kuřecí řízky na kapustě

Pro 4 osoby:
4 kuřecí řízky, 1 limeta, 2 stroužky česneku, 4 jalovčinky, hrubě mletý pepř, 1 malá hlávka kapusty, 100g sušených meruněk, 2 cibule, 4 lžíce másla, 200 ml slepičího vývaru z kostky, 100 ml smetany, sůl, špetka cukru, 1 lžíce světlé hotové jíšky
370 kcal

Postup:


Kuřecí řízky omyjeme a osušíme. Limetu dobře omyjeme a ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Oloupaný česnek a jalovčinky najemno posekáme a smícháme s pepřem a limetovou šťávou. Směsí maso potřeme a necháme asi 30 minut marinovat. Kapustu a sušené meruňky nakrájíme na nudličky. Cibuli jemně posekáme a společně s meruňkami opečeme na polovině másla. Přidáme kapustu, osolíme a dusíme 20 minut. Řízky opečeme z obou stran na zbylém másle, podlijeme vývarem a smetanou a dusíme ještě asi 15 minut, ochutíme limetovou kůrou, osolíme, opepříme, přisladíme a zahustíme jíškou. Řízky poklademe na kapustu a podáváme s vařeným bramborem.

Zelenina s vepřovým masem
Pro 4 osoby:
600g vepřového masa, sůl, citronový pepř, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, 350g mrkve, 200g kapusty, 2 cukety, 2 stroužky česneku, 100g mraženého hrášku, šťáva z jednoho citronu
340 kcal

Postup:


Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme, okořeníme citronovým pepřem. V pánvi rozehřejeme 300 ml zeleninového vývaru, maso v něm asi 6-8 minut podusíme a vyjmeme. Mrkev oloupeme a podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky, kapustu a cukety očistíme a nakrájíme na nudličky, česnek oloupeme a najemno posekáme. Mrkev, kapustu a česnek vložíme do pánve, zalijeme zbylým vývarem a 4 minuty dusíme, přidáme hrášek, citronovou šťávu a cukety a dusíme ještě 3 minuty, vložíme maso a zahříváme 2 minuty. Dochutíme solí a citronovým pepřem. Vhodnou přílohou je rýže nebo těstoviny.

Zelenina s kuřecím masem

Pro 4 osoby:
2 mrkve, 1/4 celeru, 1 pórek, 1 malá cuketa, 100g zelených fazolkových lusků, 100g brokolice, 1 červená paprika, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 litr kuřecího vývaru z kostky, sůl, pepř, 300g kuřecích řízků, po 1/2 svazku petrželky a bazalky
310 kcal

Postup:


Veškerou zeleninu omyjeme, očitíme a najemno nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a najemno posekáme. Cibuli a česnek zesklovatíme v tlakovém hrnci na oleji, přidáme zeleninu a dusíme 3 minuty, zalijeme vývarem, okořeníme, hrnec uzavřeme a na slabém ohni vaříme pozvolna 10 minut. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce , vaříme asi 15 minut. Petrželku a bazalku otrháme, až na několik ,najemno posekáme a vložíme je do hrnce, osolíme a opepříme, rozdělíme na talíře a posypeme zbylými bylinkami

Krůtí guláš s kyselým zelím
Pro 4 osoby:
1 šalotka, 400g kyselého zelí, 1 kyselé jablko, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička majoránky, 1 lžička papriky, 125 ml zeleninového vývaru z kostky, 1 středně velký brambor, 100g zakysané smetany, sůl, pepř, 250g krůtích prsou, 1 červená a zelená paprika, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 lžíce sekané petržele
260 kcal

Postup:


Šalotku oloupeme a nasekáme. Zelí roztrháme, jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji ohřejeme cibulku, přidáme majoránku, mletou papriku, zelí a jablko. Zalijeme vývarem a dusíme přikryté asi 20 minut. Brambor oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme ho k zelí, přidáme smetanu, uvedeme do varu, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na kostky, papriky na větší kousky a společně s masem je na přepuštěném mále osmažíme ze všech stran asi 5 minut. Osolíme a vmícháme ho do zelí, podáváme posypané petrželí.

Pstruh na zelenině

Pro 4 osoby:
90g perličkových krup, 500 ml zeleninového vývaru, 200g květáku, 200g brokolice, 2 papriky, 4 filety ze pstruha, sůl pepř, na špičku nože mletého kmínu, 1 lžíce másla
250 kcal

Postup:


Krupky vsypeme do síta, propláchneme je a necháme okapat. Dáme je do vývaru a vaříme 25 minut. Květák a brokolici omyjeme, očistíme a rozdělíme na růžičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semeník a pokrájíme na kostičky. Zeleninu poté přidáme ke krupkám, osolíme a opepříme a vaříme ještě dalších 10 minut. Filety ze pstruha omyjeme, osušíme a maličko pokmínujeme. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a filety na něm po obou stranách opečeme asi 5 minut. Krupky se zeleninou rozdělíme na talíře, obložíme pečenými rybími filety a hned podáváme.

Houbová smaženice s rajčaty
Pro 4 osoby:
1 svazek perlových cibulek, po 300g hlívy ústřičné, žampionů, lišek a hřibů (celkem 1200g hub), 2 lžíce másla, nahrubo mletý pepř, sůl, 300g rajčat, 4 lžíce vínovice, 1 svazek petrželky
170 kcal
Postup:

Cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Houby nasucho očistíme, rozpůlíme či rozčtvrtíme a po částech opékáme vždy na půl lžíci másla. Opepříme, osolíme a vyjmeme z pánve. Na vypečeném tuku osmahneme nakrájené pórkové cibulky, přimícháme nakrájená rajčata a vše zalijeme vínovicí a společně dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. K rajčatům a cibuli přidáme houby a krátce prohřejeme. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a pokrm jimi dozdobíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat