neděle 8. března 2009

3x recept z houbičkami

Bramborový salát s cuketou a houbami

Pro 4 osoby:
3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce jablečného octa, mořská sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 250g cukety, 600g malých brambor, 100g nakládaných žampionů, 6 snítek kerblíku
260 kcal

Postup:

Zálivku připravíme tak, že promícháme 2 lžíce citronové šťávy, jablečný ocet, sůl a pepř, do směsi zašleháme olivový olej a vmícháme sekanou petrželku. Cukety očistíme, nakrájíme na nudličky a vmícháme je do zálivky. Necháme je chvilku rozležet. Brambory omyjeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Mezitím scedíme žampiony a nakrájíme je na malé kousky a také je přidáme k zálivce s cuketou. Brambory scedíme, oloupeme, rozpůlíme a vložíme do zálivky, pokapeme zbylou citronovou šťávou a salát ozdobíme kerblíkem
( Rada: Brambory neobsahují téměř žádný tuk, ale přesto příjemně zasytí, sestávají asi z 80% z vody, sacharidů a lehce stravitelných bílkovin- hodnotné sacharidy zajišťují dlouhodobý pocit s
ytosti a udržují v rovnováze hladinu cukru v krvi.)

Houby šiitake v bramborách

Pro 4 osoby:
60g hub šiitake, 8 nových brambor, 1 cibule, 1 červená paprika, 3 lžíce oleje, 1 lžíce rýžového vína, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, 1 vejce
220 kcal

Postup:

Houby očistíme a pokrájíme nadrobno. Brambory myjeme a vaříme ve slupce asi 10 minut. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Papriku nakrájíme na kostičky, rozehřejeme 1 lžíci oleje a na něm zesklovatíme cibuli, přidáme papriku a houby a za častého míchání opékáme asi 3 minuty. Přilijeme rýžové víno a sójovou omáčku, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C, brambory slijeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Bramborovou hmotu rozmačkáme a vmícháme společně s vejcem do zeleninové směsi. Brambory poklademe na plech vyložený papírem na pečení, naplníme je zeleninovou hmotou a pokapeme 2 lžícemi oleje. Pečeme asi 15 minut a hned podáváme. ( Rada: šiitake má české jméno Houževnatec jedlý - více než jiné houby stimuluje imunitní systém, deaktivuje viry a snižuje cholesterol.)

Opečánky s liškami

Pro 4 osoby:
1kg malých kulatých brambor, sůl, 2 pórky, 2 lžíce olivového oleje, 250g lišek, černý pepř, 200g krůtího nářezu
330 kcal
Postup:

Brambory omyjeme a vaříme asi 15 minut v osolené vodě doměkka. Mezitím omyjeme a očistíme pórek, podélně ho rozkrojíme a nakrájíme na nudličky. Brambory scedíme a necháme částečně vychladnout. Potom je rozčtvrtíme a na teflonové pánvi je ze všech stran opečeme na olivovém oleji. Houby důkladně očistíme. Nudličky pórku a lišky přidáme k bramborům a za občasného míchání opékáme 5 minut. Osolíme, opepříme a rozdělíme směs na talíře. Krůtí nářez pokrájíme na nudličky a brambory s houbami jimi posypeme, můžeme ozdobit snítkou petrželky. Hned podáváme. ( Rada: Lišky patří k velmi aromatickým a chutným houbám, jsou však poměrně tvrdé a musíme je proto namočit a nebo tepelně upravovat poněkud delší dobu než např. žampiony. Místo lišek můžeme použít i na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou.)

Žádné komentáře:

Okomentovat