Pro 4 osoby:
3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce jablečného octa, mořská sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 250g cukety, 600g malých brambor, 100g nakládaných žampionů, 6 snítek kerblíku
260 kcal
Postup:
Zálivku připravíme tak, že promícháme 2 lžíce citronové šťávy, jablečný ocet, sůl a pepř, do směsi zašleháme olivový olej a vmícháme sekanou petrželku. Cukety očistíme, nakrájíme na nudličky a vmícháme je do zálivky. Necháme je chvilku rozležet. Brambory omyjeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Mezitím scedíme žampiony a nakrájíme je na malé kousky a také je přidáme k zálivce s cuketou. Brambory scedíme, oloupeme, rozpůlíme a vložíme do zálivky, pokapeme zbylou citronovou šťávou a salát ozdobíme kerblíkem
( Rada: Brambory neobsahují téměř žádný tuk, ale přesto příjemně zasytí, sestávají asi z 80% z vody, sacharidů a lehce stravitelných bílkovin- hodnotné sacharidy zajišťují dlouhodobý pocit sytosti a udržují v rovnováze hladinu cukru v krvi.)
Houby šiitake v bramborách
Pro 4 osoby:
60g hub šiitake, 8 nových brambor, 1 cibule, 1 červená paprika, 3 lžíce oleje, 1 lžíce rýžového vína, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, 1 vejce
220 kcal
Postup:
Houby očistíme a pokrájíme nadrobno. Brambory myjeme a vaříme ve slupce asi 10 minut. Cibuli
Pro 4 osoby:
1kg malých kulatých brambor, sůl, 2 pórky, 2 lžíce olivového oleje, 250g lišek, černý pepř, 200g krůtího nářezu
330 kcal
Postup:
Brambory omyjeme a vaříme asi 15 minut v osolené vodě doměkka. Mezitím omyjeme a očistíme pórek, podélně ho rozkrojíme a nakrájíme na nudličky. Brambory scedíme a necháme částečně vychladnout. Potom je rozčtvrtíme a na teflonové pánvi je ze všech stran opečeme na olivovém oleji. Houby důkladně očistíme. Nudličky pórku a lišky přidáme k bramborům a za občasného míchání opékáme 5 minut. Osolíme, opepříme a rozdělíme směs na talíře. Krůtí nářez pokrájíme na nudličky a brambory s houbami jimi posypeme, můžeme ozdobit snítkou petrželky. Hned podáváme. ( Rada: Lišky patří k velmi aromatickým a chutným houbám, jsou však poměrně tvrdé a musíme je proto namočit a nebo tepelně upravovat poněkud delší dobu než např. žampiony. Místo lišek můžeme použít i na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou.)
Žádné komentáře:
Okomentovat