Pro 4 osoby:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 250g žampionů, 125g lišek, 150g hřibů, 3 lžíce olivového oleje, 250g velkých krup, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, 200 ml suchého bílého vína, 75g salátu roketa, sůl, bílý pepř, 50g strouhaného parmazánu, popřípadě hoblinky parmazánu na posypání.
380 kcal
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, houby podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na plátky. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a houby opečeme, přidáme cibuli a česnek a krátce osmahneme, vmícháme kroupy. Houbovou směs podlijeme vývarem a vínem, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme doměkka. Roketu natrháme na větší kousky, houbovou směs osolíme a opepříme, vmícháme do ní parmazán a nakonec roketu. Naservírujeme na talíře a posypeme hoblinkami sýra. ( Tip: Houby opékáme jenom při střední teplotě, dokud nezískají zlatavou barvu, pokud je teplota příliš vysoká, vyteče z hub hodně šťávy a tím ztratí svojí charakteristickou chuť.)
Zapečené brambory se šunkou
Pro 4 osoby:
700g brambor, sůl, 1 cibule, pepř, 60g slaniny, 2 lžíce másla, 1 lžička majoránky, 200 ml vývaru z kostky, 2 hrušky, 30g strouhaného eidamu
330 kcal
Postup:
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě 10 minut, slijeme a necháme vypářit. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, šunku pokrájíme na malé kostičky, obojí opečeme na jedné lžíci másla, poprášíme majoránkou, zalijeme vývarem a necháme přejít varem. Troubu předehřejeme na 200°C, zapékací formu vytřeme druhou lžící másla. hrušky oloupeme, vyřízneme jádřince, nakrájíme stejně jako brambory na plátky a střídavě je klademe do formy, zalijeme cibulovo-šunkovým vývarem a zapékáme v troubě cca 20 minut, poté posypeme strouhaným sýrem a ještě dalších 15 minut ho necháme roztavit.
Bramborákový koláč s mrkví
Pro 4 osoby:
600g brambor, 2 cibule, 3 vejce, 400g mrkve, pepř, sůl, mletý kmín, 3 lžíce oleje, 200g šunky
3 stroužky prolisovaného česneku, majoránka
310 kcal
Postup:
Brambory, cibuli a mrkev nastrouháme, přidáme šunku nakrájenou na kostičky a 3 česneky, vše dobře promícháme, vmícháme vejce, sůl, pepř a kmín se špetkou majoránky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a přimáčkneme na něj těsto, na středním ohni pečeme 15 minut, potom otočíme a dopečeme dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat