středa 11. března 2009

Kysané zelí -velký pomocník

Uzené maso se zelím

Pro 4 osoby:
300g uzeného vykostěného masa, 3 cibule, 4 pevné hrušky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1kg kysaného zelí, 150 ml jablečné šťávy, 3 bobkové listy, 5 jalovčinek, sůl, pepř
410 kcal

Postup:

Uzené maso omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a rozkrájíme na kostky, cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Hrušky oloupeme, rozřízneme a odstraníme jádřince. Dužinu nakrájíme ostrým nožem na hodně tenké plátky.
Uzené maso opékáme v rozehřáté
m oleji asi 4 minuty, přitom občas zamícháme a potom vyjmeme z pánve. Na vypečeném tuku zesklovatíme cibuli a za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Do zelí vmícháme hrušky, uzené maso, bobkové listy a jalovčinky, přikryjeme poklicí a na mírném ohni společně dusíme asi 10 minut. Před podáváním bobkové listy vyjmeme. Hotovou směs posypeme připravenou cibulkou. Můžeme jíst samostatně, nebo s bramborovou kaší, či vařenými brambory.

Treska tmavá na zelí

Pro 4 osoby:
1 cibule, 4 lžíce másla, 800g kysaného zelí, sůl, pepř, 2 lžíce medu, 4 bobkové listy, 200 ml suchého sektu, 125g hroznového vína, 600g tresky tmavé - mořský losos, 2 lžíce mouky.
320 kcal

Postup:


Cibuli oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na dvou lžících másla. Kysané zelí necháme okapat, podle potřeby ho pokrájíme a přidáme k němu cibuli. Osolíme a opepříme, vložíme bobkové listy, přilijeme sekt a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Vinné hrozny omyjeme, bobule rozpůlíme, vmícháme do zeleniny a dusíme ještě 2 minuty. Filety z mořského lososa omyjeme pod tekoucí vodou osušíme a rozdělíme na porce. Osolíme je, opepříme a obalíme v mouce. Na teflonové pánvi opékáme na zbylém másle po každé straně asi 3 minuty. Rybu se zelím rozdělíme na talíře a posypeme hrubě mletým pepřem.

Salát z kysaného zelí s ovocem

Pro 4 osoby:
400g mrkve, 4 plátky ananasu - i z kompotu, 2 kyselejší jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 3 snítky petrželky, 6 lžic octa, 4 lžíce jablečné šťávy, sůl, pepř, 1 lžičku cukru, 3 lžíce oleje, 1 sklenici- 580 ml kysaného zelí, petrželku na ozdobu
310 kcal

Postup:


Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, ananas na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a vyjmeme jádřince. Dužinu nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Petrželku najemno posekáme. Ocet smícháme s jablečnou šťávou, dochutíme solí, pepřem, a cukrem, zamícháme a nakonec přidáme olej. Zelí překrájíme na menší kousky a dáme ho do mísy. Přidáme ovoce a mrkev a zalijeme zálivkou, přikryjeme a necháme 20 minut v chladničce rozležet. Ještě jednou dochutíme a ozdobíme zelenou petrželkou. Salát můžeme jíst samostatně nebo s čerstvým chlebem či bagetou.


Žádné komentáře:

Okomentovat