Pro 4 osoby:
250g hladké mouky, 125g másla, 3 vejce, sůl, pepř, 500g rajčat, 400g cuket, 2 lžíce strouhanky, 100g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce směsi posekaných bylinek, 200g zakysané smetany
290 kcal
Postup:
Z mouky, kousků studeného másla, 1 vejce a soli zpracujeme křehké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na půl hodiny do lednice. Rajčata rozčtvrtíme, cuketu omyjeme a pokrájíme na plátky silné asi 3 cm. Troubu předehřejeme na 200°C. Z těsta vyválíme kulatý plát o síle asi
5 mm a vložíme jej do koláčové formy o průměru asi 28cm, přitom zdvihneme okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou, zakryjeme papírem na pečení a zatížíme luštěninami, pečeme v troubě asi 15 minut. Papír a luštěniny odstraníme, korpus posypeme strouhankou, pak asi 50g sýra, rajčaty a jednou lžící bylinek, na ně pokladem šupinovitě plátky cukety. V zakysané smetaně rozmícháme 2 vejce, sůl, pepř a 50g strouhaného sýra, nalijeme na cukety a pečeme asi 45 minut, vyjmeme, necháme trochu zchladnout a posypeme bylinkami.
Koláč s rajčaty a sýrem
Pro 4 osoby:
900g brambor, 500 ml mléka, 100g hrubé mouky, 1 vejce, 150g rajčat, 150g tvrdého sýra, mletý pepř, sůl, máslo na vymazání formy, petrželku a celý červený pepř na ozdobu.
405 kcal
Postup:
Třetinu brambor omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Pak je slijeme, necháme zchladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Zbylou část brambor oloupeme a nastrouháme syrové najemno, potom vymačkáme a slijeme šťávu. Uvařené i syrové brambory smícháme, přidáme mléko, vejce, hrubou mouku, pepř a sůl a vypracujeme hladké těsto. Mísu vymažeme máslem, naplníme jí bramborovou směsí. Rajčata nakrájíme na plátky a rozdělíme je na brambory. Zapékací mísu vložíme do trouby a pečeme při vyšší teplotě dozlatova. Tvrdý sýr nakrájíme na tenké plátky, poklademe jimi rajčata a necháme je v troubě roztavit, hotový koláč vyjmeme, posypeme červeným pepřem a petrželkou. Podáváme teplý s různými druhy salátů, nebo se sterilovanou zeleninou, nebo studený, jako slaný moučník.
Pikantní kebab na víně
Pro 4 osoby:
600g kuřecích řízků, 1 malý paprikový lusk, 100g pórku, 300g brambor, 12 stroužků česneku, 100 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce oleje, 100 ml červeného vína, sůl, drcený pepř, 1/2 lžičky mleté skořice.
315 kcal
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Pak je scedíme, necháme okapat a vychladnout. Omyté a osušené kuřecí řízky nakrájíme na větší kostky, očištěnou papriku zbavenou jadýrek nařežeme na kousky, pórek na slabá kolečka. Stroužky česneku oloupeme. Uvařené brambory nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kuřecí maso a zprudka jej opečeme. Pak k masu přidáme česnek, papriku, pórek a brambory, směs podle chuti dosolíme, podlijeme kuřecím vývarem( může být i z kostky) a krátce podusíme. Nakonec přisypeme mletou skořici, drcený pepř, zalijeme červeným vínem a všechno dusíme doměkka. Kebab rozdělíme na talíře a jak vhodná příloha je míchaný zeleninový salát.
Zapečená zeleninová směs
Pro 4 osoby:
750g kedluben, 500g mrkve, 400g cukety, 500ml zeleninového vývaru z kostky, svazeček kerblíku, 1/2 citronu, 30g másla, 30g hladké mouky, 200 ml mléka, sůl, pepř, 25g strouhaného parmazánu, tuk do formy
220 kcal
Postup:
Kedlubny a mrkve oloupeme, cuketu jenom omyjeme a osušíme. Všechnu zeleninu nakrájíme na plátky. Přivedeme k varu zeleninový vývar a asi 5 minut v něm povaříme plátky kedlubny a mrkve. Vyjmeme a necháme okapat. Z vývaru si potom odměříme 300 ml, které použijeme na přípravu omáčky.Lístky kerblíku otrháme a z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Rozehřejeme másla a opražíme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme mléko s vývarem a při mírném plameni asi 5 minut povaříme. Z kerblíku si necháme několik lístků na ozdobu a ten zbytek přidáme do omáčky. Pikantně dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou i šťávou. Kedlubny, mrkev a cukety navrstvíme do zapékací mísy o průměru asi 27 cm, zeleninu přelijeme omáčkou a posypeme strouhaným parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 35 minut. Nákyp dozdobíme před podáváním kerblíkem.
Francouzské ratatouille
Pro 4 osoby:
2 červené papriky, 2 cukety, 1 lilek, 3 malé cibule, 2 stroužky česneku, 4 rajčata, 4 lžíce olivového oleje, sůl, černý pepř, špetka cukru, 1 konzerva rajčat, 125 ml zeleninového vývaru z kostky, 3 snítky rozmarýnu a majoránky, 1 hlavička česneku, bylinky na ozdobu
160 kcal
Postup:
Papriky rozpůlíme ,odstraníme jadérka a nakrájíme na kousky. Cukety a lilek důkladně omyjeme, ale neloupeme, obojí pouze nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rajčata nakrájíme na dílky.Ve velkém kastrole rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme cibuli a najemno nakrájené stroužky česneku a necháme obojí zesklovatět, přisypeme připravenou zeleninu a 5 minut jí za stálého míchání podusíme.Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Rajčata v konzervě ještě pokrájíme a s vývarem přilijeme k zelenině. 2 snítky rozmarýnu také přidáme do kastrolu a vše přivedeme k varu, při mírné teplotě pod poklicí dusíme asi 30 minut. Majoránku a zbylou snítku rozmarýnu nasekáme, hlavičku česneku rozpůlíme. Rozehřejeme zbylou 1 lžíci oleje a hlavičku česneku na něm asi 5 minut opékáme dozlatova. Větvičky rozmarínu vyjmeme ze zeleniny a vmícháme nasekanou majoránku a rozmarýn, osolíme a opepříme. Ozdobíme hlavičkou česneku a bylinkami. K polévce se výborně hodí bageta.
Žádné komentáře:
Okomentovat