neděle 15. března 2009

2x ryby, jednou rejžička

Candát s kedlubnovou omáčkou

Pro 4 osoby:
2 kedlubny, 2 lžíce másla, 300 ml zeleninového vývaru, 4 filety z candáta, šťáva z 1/2 citronu, 125 ml suchého bílého vína, 3 lžíce suchého vermutu, 100g zakysané smetany, sůl, pepř, půl svazku řeřichy.
310 kcal

Postup:

Obě kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a kedlubny na něm osmahneme. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Filety z candáta omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Kedlubny vyjmeme z kastrolu a udržujeme teplé. Do vývaru přilijeme víno a povaříme, přidáme vermut, zakysanou smetanu a ještě jednou krátce zahřejeme a okořeníme. Řeřichu přebereme, omyjeme a osušíme a nasekáme najemno. Do připravené omáčky vložíme kedlubny a podle potřeby přisolíme. Candáta osolíme a opepříme, na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a rybu na něm po každé straně opékáme asi 1 minutu. Candáta vyjmeme z pánve, společně s kedlubnami a omáčkou ho rozdělíme na talíře a posypeme řeřichou. K pokrmu se hodí kvalitní bílé víno.


Filé zapečené se špenátem

Pro 4 osoby:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 350g mraženého špenátu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 500g rajčat, 500g mraženého filé z tresky, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička posekaného oregana, 3 lžíce zakysané krémové smetany, 125g strouhaného ementálu, 2 lžíce másla
400 kcal

Postup:

Cibuli a česnek posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme mražený špenát, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Rajčata nakrájíme na osminky, rybí filé necháme rozmrazit, nahrubo ho rozkrájíme, podle chuti osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 200°C, do špenátu vmícháme oregano, zakysanou smetanu, polovinu sýra a rajčat, špenát a rybu vložíme do vymazané formy, navrch rozdělíme zbylá rajčata, sýr a vločky másla, zapékáme asi 25 minut.

Zapečená rýže s rajčaty
Pro 4 osoby:
200g rýže, 3 malé cibule, 1 lžičku másla, 5 kuliček pepře, 3 hřebíčky, 4 rajčata, 4 lžíce hrášku, 2 lžíce másla, 4 lžíce sladké smetany, 1 bílek, mletý bílý pepř, sůl, čerstvé bylinky na ozdobu.
310 kcal
Postup:

Rýži několikrát důkladně propláchneme ve studené vodě, dáme jí do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme oloupanou a na půlky rozkrojenou 1 cibuli, kuličky pepře, hřebíčky, lžičku másla a osolíme. Přikryjeme poklicí a uvaříme doměkka. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, do zapékací mísy vymazané máslem vložíme rýži s nakrájenými rajčaty a hráškem, navrch dáme dvě na půlky nakrájené 2 cibule. Smetanu rozšleháme s bílkem, bílým pepřem a touto směsí přelijeme rýži, zapékací formu vložíme do středně vyhřáté trouby a krátce zapečeme, hotový pokrm zdobíme čersvou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat