Palačinky se zimní náplní
Pro 4 osoby:
120g vloček s ovesných klíčků, 4 lžíce celozrnné pšeniné mouky, 350 ml mléka, 2 vaječné bílky, sůl, pepř, dva pórky, 100g žampionů ( čerstvých nebo z konzervy), 100g sójových výhonků ( sterilovaných), 2 červené papriky, 1 cibule, 4 lžíce oleje, posekaný libeček, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky
380 kcal
Postup:
100g vloček s ovesných klíčků pečlivě promísíme s moukou, mlékem a bílky do těsta, osolíme a opepříme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pórek nakrájíme na kolečka, žampiony očistíme, kompotované necháme okapat. Papriky nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Cibuli, zeleninu a houby pak dusíme asi 10 minut na 1 lžíci oleje, ochutíme solí, pepřem, libečkem, citronovou šťávou a sójovou omáčkou. Zbytek oleje rozehřejeme a postupně na něm opékáme palačinky. Plníme je zeleninovou směsí a přeložíme na polovinu, můžeme zdobit bylinkami.
(Rada: Lehké varianty - mléko na těsto můžete z poloviny nahradit minerální vodou, místo celozrnných vloček a mouky vezmeme hladkou mouku pšeničnou, palačinky budou mít nižší obsah tuku, jestliže je budeme opékat na pánvi s adhezním povrchem, vymazanou jen trochou oleje. Pokud chceme k palačinkám omáčku, připravíme lehkou bylinkovou.
Palačinky zapečené se zeleninou
Pro 4 osoby:
200g hladké mouky, 400 ml mléka, 3 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky, 1 konzerva žampionů, 300g mrkve, 1 pórek, 4 lžíce másla, 300 ml smetany, 100g strouhaného sýra
380 kcal
Postup:
Z mouky, mléka, vajec, soli, pepře a jedné lžíce pažitky připravíme lité těsto. Přikryjeme je a necháme asi 20 minut odpočinout. Troubu vyhřejeme na 200°C. Žampiony necháme okapat, větší kusy rozkrájíme. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme 2 lžíce másla a usmažíme na něm 8 tenkých palačinek, vyjmeme je a udržujeme v teple. Na zbylém másle osmahneme zeleninu a houby. přilijeme 1/2 šálku vody a vaříme 5-10 minut, osolíme a opepříme. Palačinky obložíme zeleninovou směsí, zavineme je a dáme do vymazané formy.Přelijeme je smetanou, posypeme sýrem a zapékáme v troubě asi 15 minut, povrch ozdobíme zbylou pažitkou.
( Rada: Pikantnější či rychle: Palačinky budou mít výraznější chuť, pokud pokrájenou apžitku osmahneme s jednou posekanou cibulí, lehce prochladlou směs potom teprve vmícháme do těsta. Pokud se nám zapékání zdá příliš zdlouhavé, zalijeme zeleninu smetanou, krátec jí povaříme, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Zeleninovou omáčkou potom palačinky naplníme, stočíme je a hned můžeme bez zapékání konzumovat.)
Žádné komentáře:
Okomentovat