neděle 22. února 2009

Vínové cukety s rajčaty a parmazánem

Pro 4 osoby:
3 cukety, 1 cibule, 8 rajčat, lžíce másla, 200 ml bílého vína, 50g parmazánu, sůl, pepř
1020 kJ

Postup:
Cuketu nakrájíme na asi půl cemtimetru silné plátky. Těmi vysteleme teflonovou pánev nebo zapékací misku. Plátky cukety poklademe jemnými plátky cibule, raději zvolte bílou, protože narozdíl od svojí červené sestry má pikantnější chuť.

Vrstvy cibule a cukety osolte a opeřete čerstvě mletým černým pepřem. Potom nakrájíme na plátky rajčata, kterými potom přikryjeme vrtsvu cibule a cukety. Na poskládanou směs nalijeme bílé víno a nasypeme najemno nastrouhaný parmazán.

Zapečte v troubě při 220°C, zdobit můžete snítkou čerstvého zeleného pepře, podáváme samostaně nebo s vařeným nebo opečeným bramborem.

5 tipů jak správně zapékat zeleninu

1. Pokud vám povrch zeleniny příliš rychle ztmavne, stačí když přikryjete zapékací misku alobalem.

2. Pokud si nejste jisti, že je zelenina již hotová, zkuste jí třeba jako bábovku propíchnout špejlí, když jí vytáhnete, měla by být suchá.

3. Necháte-li zapečený zeleninový pokrm pod grilem nebo v troubě moc dlouho, sýr na povrchu zhořkne.

4. Povrch zapékané zeleniny můžete kromě sýru posypat i nasucho opraženými ovesnými vločkami, sezamovými, nebo slunečnicovými semínky, nebo strouhankou smíchanou s nastrouhaným sýrem.

5. Před zapékáním krájejte zeleninu na menší kousky, aby se rovnoměrně propekla.

Žádné komentáře:

Okomentovat